Ayet ve Hadislerle Temizlik Emri

Ayet ve Hadislerle Temizlik Emri başlıklı yazımızı istifadenize sunuyoruz.

İslâmiyet, temizliğe büyük önem vermiş, onu bir kısım ibâdetlerin vazgeçilmez şartı, başlangıcı ve anahtarı yapmıştır. İslâm, tam bir temizlik dinidir. Beden ve kalb temizliği, İslâm’ın temeli ve en mühim bir esasıdır. Nitekim Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz: “İslâm, temizlik temeli üzerine bina edildi.” meâlindeki hadîs-i şerîfleriyle bu iki hususa işâret buyurmuştur.

İslâm, namaz için her gün birkaç defa abdest almayı emretmiştir. Kur’ân-ı Kerîm’de: “Ey inananlar, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve ayaklarınızı da topuklara kadar (yıkayın)” buyurulmaktadır. (Mâide s. 6) Cinsî münasebetten sonra yıkanmayı emretmiştir. “Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin.” (Mâide s. 6) “Allâh çok tevbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever.” (Bakara s. 222) Hz. Peygamber (s.a.v.) de şöyle buyurmuştur: “Temizlik imanın yarısıdır.” (Müslim)

“Her müslümanın haftada bir kere yıkanması, o günde başını ve bedenini yıkaması Allâh’ın onun üzerindeki hakkıdır.” (Buhârî) “Beş şey fıtrattandır: Sünnet olmak, etek tıraşı olmak, koltuk altlarındaki kılları temizlemek, tırnakları kesmek ve bıyığı kısaltmak.” (Buhârî)“Eğer ümmetime zor gelecek olmasaydı, her abdest alışta (misvâk kullanmayı emrederdim).” (Buhârî) Allâhü Teâlâ “Elbiseni temizle” (Müddessir s. 4) buyurmuş ve Hz. Peygamber (s.a.v.) de Ashâbı (r.a.e.)’e şöyle buyurmuştur: “Siz kardeşlerinizin yanına gidiyorsunuz. Elbiselerinizi temizleyin, bineklerinizin eğerini düzeltin ki insanlar arasında örnek olasınız. Allâh çirkin sözü ve fiili sevmediği gibi mübalağalı ve zoraki bir şekilde konuşmayı da sevmez.” (Ebû Dâvud)

 

Bir Yorum Bırak